Deelgebieden

Home > Aandoeningen > Deelgebieden

De dermatologie kent een groot aantal deelgebieden. De belangrijkste zijn:

Dermato-oncologie

Dit is het vakgebied dat zich richt op de behandeling en preventie van huidkanker: de belangrijkste voor beelden zij het  basaalcelcarcinoom (85%), plaveiselcelcarcinoom (10%) en het melanoom of kwaardaardige moedervlek (5%). Behandeling varieert van chirurgisch verwijderen (excisie) tot fotodynamische therapie en speciale crèmes die langere ti dgesmeerd moeten worden. Ook voorlichting over preventie en de behandeling van voorlopers van huidkanker vallen onder dit deelgebied.

Flebologie

Hierin staat de behandeling van aderziekten centraal. Door en staand beroep, zwangerschap of familiaire aanleg kunnen zich spataders ontwikkelen. Klachten verschillen, maar veel mensen hebben last van een moe gevoel of oedeem (vocht) in de benen. Uiteindelijk kunnen spataders uitmonden in eczeem of een 'open been'. Vroegtijdige opsporing en behandeling kan zo veel leed vorkomen.

Allergologie

Dit betreft het onderzoek en de behandeling van huidziekten bij mensen met overgevoeligheid voor allerlei stoffen, zoals parfum, cosmetica, zalfbestanddelen en metalen (nikkel). Ook kappers- en cementeczeem vallen onder dit deelgebied.

Fotodermatologie

Dit deel van de dermatologie kan worden onderverdeeld in twee deelgebieden. Aan de ene kant de diagnostiek van zogenaamde lichtdermatosen zoals zonneallergie, CDLE en polymorfe lichteruptie. Daarnaast wordt licht ook ingezet voor de behandeling van chronische huidaandoeningen zoals psoriasis, vitiligo en eczeem. Patiënten hierbij twee- tot driemaal per week in de kliniek belicht met speciale lampen: UVB Tl-01. Dit licht ook wel smalspectrum UVB genaamd is zeer effectief bij deze huidziekten en is veiliger dan zonlicht of zonnebanken.

Operatieve dermatologie

Dit onderdeel van de dermatologie omvat diverse ingrepen waarbij de dermatoloog het mes hanteert, zoals het wegsnijden van huidkanker en moedervlekken tot het transplanteren van huid op wonden, zoals bij een open been;

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Hiertoe behoren de klassieke geslachtsziekten zoals syfilis en gonorroe (‘druiper’), maar ook allerlei andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld herpes, chlamydia-infecties en wratten op de geslachtsorganen ook wel genitale wratten genoemd.

Inflammatoire dermatosen

Dit deelgebied houdt zich bezig met die huidziekten (dermatosen) waarbij de huid op de één of andere manier ontstoken en/of geïrriteerd is. De meest voorkomende en bekendste verschijningsvormen zijn psoriasis en constitutioneel of atopisch eczeem