Wondroos

Home > Aandoeningen > Wondroos

Wat is wondroos?

Wondroos is een vaak ernstig verlopende infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel die wordt veroorzaakt door een bacterie. een aandere naam voor wondroos is ook wel belroos.  
Wondroos kan overal op het lichaam optreden, maar de meeste mensen kennen het als een infectie aan de onderbenen. Behandeling met antibioica is doorgaans voldoende om ernstige complicaties te voorkomen.

Hoe ontstaat wondroos?

Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën, bijna altijd door streptokokken. De bacteriën dringen de huid binnen via een wondje, bijvoorbeeld een kloofje tussen de tenen, een puistje, een schaafwond, een brandwond of een operatiewond.

Patiënten die lijden aan lymfoedeem, zijn extra gevoelig voor wondroos. Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook afkomstig zijn uit de oren, de neus of de bijholtes (neusbijholte, voorhoofdsholte).

Wat zijn de verschijnselen?

Bij wondroos is meestal een been of het gezicht aangedaan. De huid wordt dan plotseling rood, warm, gezwollen en pijnlijk. De huidafwijking is dan scherpbegrensd en verheven. Er kunnen vooral bij ouderen aan de benen (bloed-)blaren, ontstaan. De lymfeklieren kunnen opgezet zijn: bij wondroos van het been in de liezen, bij wondroos van het gezicht in de hals. Ook kunnen de lymfebanen ontstoken raken en is zichtbaar als een rode streep tussen de plaats van wondroos en de lymfeklieren. Dit heet: lymfangitis.

De patiënt voelt zich vaak erg ziek en heeft soms hoge koorts.

Wondroos in het gezicht bij jonge kinderen zit meestal aan één kant en het kind heeft dan vaak ook een oorontsteking aan dezelfde kant. De aangedane huid rond het oog of op de wang is gezwollen en verkleurd, van roze tot paarsblauw. Het kind is er erg ziek bij.

Hoe stelt de dermatoloog de diagnose?

De afwijkingen bij wondroos zijn voor de dermatoloog vaak zo typisch dat aanvullend ondersoek niet nodig is en er direct kan worden gestart met behandelen.

Als de dermatoloog twijfelt aan de diagnose of als antibiotica niet aanslaan wordt op plaatsen waar de huid beschadigd is een kweek afgenomen met een wattenstaaf.

Waaruit bestaat de behandeling?

Doorgaans is een antibioticumkuur gedurende minimaal 7 tot 10 dagen om dit ziektebeeld te behandelen. Slechts zelden is  opname in een ziekenhuis noodzakelijk.

Als het been erg gezwollen is, wordt het gezwachteld. Hierdoor neemt de werkzame concentratie van het antibioticum in de ontstoken huidgebieden toe en geneest de wondroos sneller. Soms is aanvullend een aangemeten elastische kous nodig.
Sommige mensen krijgen ondanks goede behandeling vaker per jaar wondroos. Deze patienten krijgen een zogenaamde onderhoudsbehandeling met maandelijks penicilline injecties gedurende twee jaar.