Wratten

Home > Aandoeningen > Wratten

Hoe ontstaan wratten?

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Wrattenvirussen zijn besmettelijk.

Wat is de behandeling?

Behandelen is niet altijd nodig. De wratten verdwijnen spontaan binnen 2 jaar bij tweederde van de patiënten. Behandelen is alleen nodig wanneer de wratten hinderlijk of pijnlijk zijn of cosmetisch storen.

Aanstipvloeistoffen/zalven

Het aanbrengen van salicylzuur in zalf, pleister of tinctuur op de wrat is bewezen effectief. Deze middelen verweken de hoornlaag. Soms worden hier nog andere stoffen aan toegevoegd (zoals melkzuur of ditranol). Ook Efudix crème (5-fluoro-uracil) wordt vaak gebruikt.
De crème of tinctuur wordt meestal eenmaal per dag aangebracht. Crème of tinctuur werkt beter onder een pleister of leukoplast. Het verdient aanbeveling de verweekte hoornlaag regelmatig te verwijderen met een mesje, eeltvijl of puimsteen. Eventueel eerst de wratten verweken in warm water gedurende een kwartier.

Bevriezing met vloeibare stikstof

Dit is een standaardbehandeling voor wratten. Met een soort spuitbus wordt de wrat bevroren met vloeibare stikstof. Hierdoor wordt het weefsel beschadigd. De bedoeling is dat er een blaar ontstaat waarbij de wrat in het blaardak achterblijft. De huid geneest binnen 4 tot 7 dagen. De behandeling dient veelal herhaald te worden met intervals van enkele weken. In de tussentijd worden vaak aanstipvloeistoffen of zalven gebruikt om nog meer huidlagen te kunnen afpellen. Deze behandeling is voor voetwratten minder succesvol.

Uitlepelen (excochleatie) en wegsnijden

Soms worden wratten onder plaatselijke verdoving “weggelepeld” of gesneden. Hierna wordt het wondgebied dichtgeschroeid (gecoaguleerd). De wond geneest in ongeveer 2 weken. Na deze behandeling komt 70% van de wratten binnen enkele maanden terug. Ook is er kans op blijvende littekenvorming. Voetwratten kunnen daarom beter niet worden weggesneden in verband met blijvende hinder bij het lopen.

Deze informatie is gebaseerd op de folder ‘Wratten’ van de NVDV.