Excochleatie en curettage

Home > Behandelingen > Excochleatie en curettage

Rond 1900 werden veel huidaandoeningen behandeld teer- en zwavelhoudende zalven en crèmes. Soms werd voor bijvoorbeeld psoriasis zelfs arsenicum en kwikverbindingen voorgeschreven. Begin jaren 60 van de vorige eeuw kwamen daar prednisolon-achtige toevoegingen bij: de corticosteroiden of hormoom preparaten. Daarmee kan de dermatoloog veel gerichter ontstekingen in de huid zoals bij eczeem en psoriasis onderdrukken waardoor de patiënt veel minder jeuk en irritatie ervaart. Natuurlijk zitten er ook bijwerkingen aan het gebruik van deze middelen. Uw dermatoloog kan u daarbij begeleiden om deze bijwerkingen te voorkomen. Inmiddels zijn er ook ontstekingsremmende zalven en crèmes op de markt die geen hormonen bevatten.

Afhankelijk van de aard van de huidaandoening zal gekozen worden voor een vette zalf (bij droge huid) of voor een crème of lotion (bij een nattend eczeem). Niet alleen de werkzame bestanddelen zijn van belang vooral ook de basiszalf of crème is van belang.

In sommige gevallen zal uw dermatoloog een geneesmiddel voorschrijven, bijvoorbeeld als zalven onvoldoende werken of wanneer een huidaandoening zo beter te behandelen is. Soms kunnen geneesmiddelen direct worden voorgeschreven, soms zal daar in verband met de veiligheid voor de patiënt bloedonderzoek moeten worden verricht. Ook hierbij zal uw dermatoloog u objectief adviseren en begeleiden.