Lichttherapie

Home > Behandelingen > Lichttherapie

De dermatoloog ziet allerlei huidaandoeningen waaronder psoriasis, vitiligo en eczeem. Daarvoor wordt meestal een lokale behandeling, zoals zalven en crèmes voorgeschreven. Wanneer de aandoening zo uitgebreid wordt dat smeren veel te veel werk wordt, kan worden besloten de huid te belichten.
 
Het gaat daarbij niet om zo maar een hoogtezon maar om speciaal hiervoor ontwikkelde cabine met speciale TL-buizen. In het verleden werd gebruik gemaakt van Ultraviolet-A (UVA) licht. Daarbij moesten patiënten ongeveer een uur voor de belichting speciale tabletten (Psoralenen) slikken waardoor de huid veel gevoeliger werd voor dit licht. Dat had regelmatig bijwerkingen zoals misselijkheid en lichtovergevoeligheid. Deze behandeling heet PUVA therapie en bestaat sinds 1974.

De laatste jaren zijn er echter een aantal verbeteringen opgetreden bij deze therapie. Met de komst van betere UVB lampen is dit een goed alternatief geworden voor de bovengenoemde PUVA therapie. Patiënten hoeven bij deze manier van belichten geen geneesmiddelen te slikken. De betere lampen stralen alleen nog een klein maar wel het meest effectieve gedeelte van het ultraviolette licht uit: 311 nm . Deze belichtingstherapie heet daarom smalspectrum of narrowband UVB. Uiteraard heeft DermaPark de beschikking over zo’n moderne lichtcabine.

Omdat elke vorm van UV-licht op termijn schadelijk kan zijn voor de huid worden alle belichtingen nauwkeurig in het dossier vastgelegd en wordt de totale hoeveelheid belichting bijgehouden.