Transplantatie

Home > Behandelingen > Transplantatie

Wanneer de dermatoloog een groot gezwel heeft verwijderd of wanneer een open been niet goed geneest is er vaak een groot defect of wond. Het is dan niet mogelijk om de wondranden bijeen te krijgen. In zulke gevallen kan er gekozen worden voor een huidtransplantatie.: het in een wond of chirurgisch defect leggen van een stuk gezonde huid. Daarvoor zij verschillende technieken voor handen.

De eenvoudigste manier is het leggen van zogenaamde ‘stansbiopten’ dat zijn meerdere kleine stukjes huid die vaak van het bovenbeen genomen worden. voordeel van deze techniek is dat op de plaats waar de stansbiopten zijn verwijderd heel goed geneest. Verder kan de techniek heel eenvoudig poliklinisch plaatsvinden.

Andere methoden zijn transplantaten waarbij de huid wordt geschaafd, daarbij ontstaat een zichtbare schaafwond op de plaats waar de huid wordt verwijderd. Hiermee kunnen grote oppervlakken worden bedekt, maar geeft een minder fraai cosmetisch resultaat. Zo’n transplantaat heet een “split skin”. Een volgende techniek die wordt toegepast is een “full thickness graft” daarbij wordt, op een plaats op het lichaam waar de huid wat ruimer aanwezig is een heel stuk huid verwijderd en verplaatst (getransplanteerd). Dit geeft vaak fraaiere resultaten en wordt daarom nog al eens in het gelaat toegepast.

Hier onder ziet u een transplantaat na respectievelijk: 1 dag, 1 week en 3 maanden.