Kankerregistratie

Home > Informatie > Kankerregistratie

Nederlandse Kankerregistratie (NKR)

Om goed onderzoek te kunnen doen naar kanker, en dus ook huidkanker is het belangrijk te beschikken over goede informatie over hoe vaak verschillende vormen van (huid)kanker voorkomen. Nederland kent daartoe een landelijke registratie die wordt georganiseerd in verschillende zogenaamde integrale Kankercentra (IKC’s). Voor onze regio wordt dat geregistreerd door het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ).

De kankerregistratie van het IKZ bestaat sinds 1955. Sinds 1989 worden de richtlijnen gevolgd van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en worden de gegevens aangeleverd aan de landelijke databank.
De IKZ-regio beslaat het grootste deel van Noord-Brabant en Noord-Limburg. Er wonen 2,3 miljoen mensen. Het aantal nieuwe gevallen van alle vormen van kanker bedraagt jaarlijks ongeveer 18.000, waaronder ruim 4.000 gevallen van een weinig kwaadaardige basaalcelcarcinoom vorm van huidkanker. Naast de tumoren die voor NKR zijn verplicht o.a. melanoom, registreert het IKZ ook de basaalcelcarcinomen van de huid. Uiteraard werkt DermaPark mee aan deze registratie.