Ontharingslaser

Hoe werkt een ontharingslaser?

Als het licht van de laser de huid raakt, veroorzaakt dit licht warmte. Door deze warmte ontstaat beschadiging. Een ontharingslaser is een laser waarvan het licht vooral wordt opgenomen door de donkere kleur in de haren. Hierdoor is het resultaat bij mensen met donkere haren en een lichte huidskleur het mooist.

Blonde, grijze of rode haren kunnen niet goed worden behandeld met de laser. Dat komt omdat deze haren minder van de warmte van het laserlicht opnemen. Meestal geeft een ontharingslaser een vermindering van het aantal haren. Volledige en definitieve verwijdering van de haren is vaak niet mogelijk. Vraag uw behandelaar, welk resultaat u kunt verwachten.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Bij de één voelt de behandeling als kleine prikken van een speld, bij de ander is het pijnloos en soms ontstaat er een branderig gevoel. Er zullen meerdere behandelingen nodig zijn omdat er altijd haren in een ‘rust-fase’ zijn en dus niet zichtbaar. Alleen zichtbare haren kunnen behandeld worden.

Tijdens de behandeling zult u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. Uw behandelaar zal u deze bril geven voor de behandeling geven.

Wat zijn de voordelen van de behandeling?

De resultaten na een aantal behandelingen zijn goed. Na drie tot vijf behandelingen zal de haargroei meestal met ongeveer 50 tot 60% verminderd zijn. Na 7-9 behandeling is 85% definitief van de behandelde haren af. Door vaker te behandelen kan het resultaat verder verbeteren. Hoe donkerder de huid en hoe lichter en dunner de haren, hoe meer behandelingen nodig zijn.

Wat zijn de bijwerkingen van de behandeling?

De meeste mensen die behandeld worden zijn tevreden over de behandeling en ervaren geen of minimale bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen soms al enkele uren na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u blijvende bijwerkingen krijgen. De kans op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:

  • Uw huidskleur
  • De plek op uw lichaam
  • Zoncontact in de periode voor en na behandeling

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:

  • Roodheid en irritatie van de huid komt veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen.
  • Wondjes, blaasjes en blaren zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging van de huid door de laser. Neem contact op met uw behandelaar om mogelijke maatregelen te bespreken.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:

  • Witte vlekken (pigment-vermindering) of donkere plekken (pigment toename) zijn zeldzaam.  kunnen na alle soorten laserbehandelingen ontstaan. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling, uw huid goed te beschermen tegen zonlicht. (zie ook de folder “Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon”. Deze kunt u aan uw arts vragen of downloaden via www.huidarts.info. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte en donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen deze vlekken niet helemaal.
  • Ernstige bijwerkingen zoals littekens zijn zeer zeldzaam.

Wat kunt u zelf nog doen en laten?

Haargroei niet zelf beinvloeden. Om het groeien van uw haar te kunnen bekijken, is het belangrijk dat u 6 weken voor het eerste bezoek aan uw arts de haren niet uittrekt (verwijderen met een elektrisch epileerapparaat of pincet, of verwijderen door het gebruik van hars of een touwtechniek). U mag in deze periode de haren wel scheren of knippen. De laatste 4 dagen voor het eerste bezoek mag u ook niet meer scheren of knippen. Ook tijdens de periode dat u behandeld wordt met de ontharingslaser dient u de haren niet te epileren omdat dit de werking van de behandeling verminderd.

Blootstelling aan zonlicht verhoogt de kans op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid vanaf 6 weken voor de behandeling tot 6-12 weken (afhankelijk van type laser en huidskleur) na de behandeling goed beschermt met kleding en/of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF50). Soms is het verstandiger om de laserbehandeling buiten het zomerseizoen te doen.

Algemeen

Behandelingen kunnen prachtige resultaten geven maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Tijdens het eerste gesprek zullen we goed bespreken wat u kunt verwachten van de behandeling.